Ostriket - en god bit Västerbotten

Ostriket är hembygden för vår unika Västerbottensost och en destination där intressanta besöksmål och arrangemang bildar en spännande och omväxlande helhet. I Ostriket kan man se ostens väg från åker till middagsbord.

Ostens Lager i Ånäset ger möjlighet att följa hela lagerprocessen för Västerbottensosten.

I början på 1870-talet begick mejerskan Ulrika Eleonora Lindström i Burträsk sitt livs "misstag". Det resulterade i en "kejsare bland ostar", Västerbottensosten. Osten tillverkas än i dag på Burträsk mejeri efter Ulrika Eleonoras hemliga ursprungsrecept. I direkt anslutning till mejeriet finns Västerbottensost Besökscenter, byggt som en hyllning till kejsaren bland ostar. Här möts myterna och historien i en utställning med fokus på Västerbottensosten. Här kan man följa tillverkningen av osten, varför inte pröva att göra en egen miniost i mejeriet!

 

 

Ostens Lager i Ånäset, besöksmålet där Västerbottensosten lagras

En ost som Västerbottensost kräver skötsel och omsorg för att utveckla sin unika karaktär och smak. Detta sker på ostlagret i Ånäset. Här basar lagerchefen Ola Larsson över mer än 100 000 ostar. Med fingertoppskänsla och kunskap ser han och hans medarbetare till att varje ost utvecklas till sin fulla potential. Ostens Lager är även ett besöksmål där man kan följa hela lagringsprocessen. i caféet finns en permanent utställning kring osten, böndernas vardag och mejerihanteringen. Passa på att köpa vällagrad Västerbottensost direkt från lagret när du är där!

Ola Larsson, lagerchef, ser till att varje Västerbottensost når sin fulla potential

Upptäck övriga besöskmål i Ostriket! här finns boende, restauranger och caféer, hantverk, konst, musik och historia!